Операцията на словашкия министър-председател Роберт Фицо е била успешна и вече

...
Операцията на словашкия министър-председател Роберт Фицо е била успешна и вече
Коментари Харесай

Операцията на Фицо е успешна - вече няма опасност за живота му

Операцията на словашкия министър-председател Роберт Фицо е била сполучлива и към този момент няма опасност за живота му. Това разгласи словашкият вицепремиер Томаш Тараба пред Би Би Си.

" Бях доста шокиран... за благополучие, доколкото знам, интервенцията мина добре - и допускам, че в последна сметка той ще оцелее... той не е в животозастрашаваща обстановка в този миг ", посочи той.

Фицо бе прострелян в словашкия град Хандлова тази сряда, което сложи министър-председателя в сериозно положение - до степен, че столицата Братислава се оказа прекомерно далечна дестинация и незабавната интервенция бе извършена в близкия град Банска Бистрица.

Тараба изясни, че един патрон е минал през стомаха на Фицо, а вторият е блъснал става.

Нападателят е арестуван. По непотвърдена информация от словашки медии стрелецът е 71-годишен някогашен охранител в търговски център, създател на три стихосбирки и член на Словашкото сдружение на писателите.

" Този опит за убийство беше политически мотивиран и решението на причинителя беше родено директно след президентските избори ", акцентира вътрешният министър Матуш Шутай Ешток, визирайки изборите през април, извоювани от съдружника на Фицо - Петер Пелегрини.

Словакия, членка на НАТО и Европейския съюз, няма доста история на политическо принуждение. Страната с население от 5,4 милиона беше очевидец на поляризиран политически спор през последните години, в това число тежките президентски избори предишния месец, които помогнаха за стягането на властта на Фицо.

Откакто се завърна за трети мандат като министър-председател предишния октомври, държавното управление на Фицо понижи поддръжката за Украйна, възобнови разговора с Русия, опита се да отслаби наказванията за корупция и разпусна специфичната прокуратура. Фицо е критик на медиите в Словакия, отказвайки да приказва с някои от тях.

" Призовавам всички да спрат да нападат, да изразяват омраза в обществените мрежи, в медиите, които са ориентирани към този или различен политически лагер, без значение дали се отнася до (правителствената) коалиция или съпротива ", сподели вътрешният министър.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР